Call us: +381 63 77 41 181

“Čovek samo srcem dobro vidi, suština se ne može sagledati očima”
Konuselo Suncin Sandoval de Gómez i Antoine de Saint-Exupéry su se upoznali u Buenos Airesu 1930 godine. Ona, zavodljiva mlada udovica, a on neustrašivi avijatičar odlikovan ordenom Legije časti. Nekoliko sati od prvog susreta on je znao da će je oženiti. Venčali su se 1931. godine, a njihov nemirni duh ih je vodio od Buenos Ariesa preko Pariza i Kazablanke do Nju Jorka.
Prolazili su kroz periode nežne i poetske ljubavi, izdaje i nepoverenja, bola i intenzivne, razarajuće strasti sve do napuštanja. Nekoliko puta nakon venčanja su se razdvajali, ali bi se uvek vraćali jedno drugom.
Najveće svedočanstvo ljubavi koje je pisac osećao prema supruzi predstavlja ruža koju Mali princ brižljivo neguje i koja mu zadaje mnogo muka. „Ona sama značajnija je od svih vas zajedno zato što sam je zavoleo. Zato što sam nju stavljao pod stakleno zvono. Zato što sam njoj napravio zaklon. Zato što sam zbog nje poubijao gusenice (osim one dve-tri radi leptirova)“.
Priča o ruži je priča o čoveku velikih, estravagantnih snova i o ženi koja mu je bila muza, inspiracija za ljubljenu ružu Malog Princa, jedinstvenu na celom svetu – sa kojom,ali i bez koje nije mogao živeti.
Napisana na Long Ajlendu i objavljena 1943. godine, bajka za odrasle, “Mali Princ” je najveći poklon jednog čoveka ženi, koju nikada nije prestao da voli. Roman “Bajka o ruži” je njen, podjednako magičan, poetski i tragičan njen odgovor njemu.
U proleće 1944 Antoan de Sent Egziperi napušta svoju ženu Konsuelu, da bi se vratio u rat u Evropi. Poput Malog princa koji na kraju „priče za odrasle koji odbijaju da odrastu“ misteriozno napušta planetu Zemlju, avion kojim je upravljao slavni pisac nestao je 31. jula 1944. u borbenoj misiji. Tog dana je ovaj “maštar i zaljubljenik u dobre reči i plave visine”, nestao u borbenoj misiji kao pilot-izviđač savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu. Duže od pola veka kružile su razne priče o njegovoj smrti, a ostaci letelice pronađeni su 2000. u blizini ostrva Riu, kod Marseja i sa dna mora izvučeni 2003, kada je serijski broj na pilotskoj kabini potvrdio autentičnost olupine.
“Da sam znao da je u tom avionu bio Sent Egziperi, nikada ga ne bih oborio. Nisam gađao u Princa”, rekao je pre neku godinu nemački pilot Horst Ripert koji je oborio avion u kojem je bio Sent Egziperi.
“Mali princ” nam ostavlja poruku da je život jedan, kratak i veličanstven i da ga ne treba trošiti na ružne stvari i loše ljude, a da svakome “čoveku koji je nekada bio dete”, upravo “mali princ” u duši može da oboji i ulepša svet.